KDYŽ UDEŘÍ TROPICKÉ TEPLOTY...
Víte, že zaměstnavatel má povinnost zajistit kromě pitného režimu i ochranné nápoje? Realita bývá bohužel poněkud jiná, ale podívejme se, na co mají zaměstnanci skutečně nárok...
PITNÝ REŽIM VS. OCHRANNÝ NÁPOJ
Zaměstnavatel má povinnost vytvářet bezpečné a zdraví neohrožující pracovní prostředí. V tomto je zahrnuta i povinnost zajistit pitný režim zaměstnancům na pracovišti - a to celoročně. V praxi tedy musí zaměstnavatel zajistit pitnou vodu - ideálně kohoutkovou, případně pokud není tato možnost, musí poskytnout balenou pitnou vodu. Povinnost zásobit pracoviště pitnou vodou má každý zaměstnavatel, některým navíc vzniká povinnost poskytnout i ochranný nápoj. Nárok na ochranný nápoj vzniká při poklesu nebo vzrůstu teploty vzhledem ke stanovenému limitu. Aby to nebylo tak jednoduché, tak ještě záleží na druhu vykonávané práce - dělníci v těžkém průmyslu a tzv. horkém provozu mají nárok na ochranný nápoj již od teploty vzduchu 26 °C, administrativní pracovníci a pracující pod otevřeným nebem až při 34 °C.**Ochranný nápoj** má chránit organismus před účinky zátěže teplem (pak náleží studený nápoj) nebo chladem (pak má být nápoj teplý). Nápoj musí být zdravotně nezávadný (to asi nepřekvapí :)) a nesmí obsahovat více jak 6,5 % hmotnosti cukru, mohou v něm být obsaženy látky, které zvyšují odolnost lidského organismu, nesmí obsahovat více jak 1% hmotnosti alkoholu (pro mladistvé zaměstnance bez alkoholu). Doporučené množství ochranného nápoje činí 1,5 litru - 2,5 za směnu, podle aktuálních klimatických podmínek.